Dankbaarheid als moeder van alle deugden

Jul 09, 2024

Cicero

Mijn laatste les Latijn is ondertussen al meer dan 28 jaar geleden. Het 4e middelbaar was voor mij een brugjaar tussen Latijn-Grieks en Wiskunde-Wetenschappen: al mijn aandacht ging dan ook naar wiskunde en niet meer naar Latijn. Toch zijn er een aantal Romeinen die ik wel onthouden heb.

Een van die Romeinen is Cicero, een Romeinse filosoof en redenaar. Cicero noemde dankbaarheid "de moeder van alle deugden". Volgens hem vormt dankbaarheid de basis voor andere positieve eigenschappen in de mens.

Laten we samen eens bekijken hoe dit dan zou kunnen werken.

Cicero

betere relaties

Dankbaarheid is zoveel breder dan dankjewel zeggen wanneer je een cadeautje krijgt. Je kunt ook gewoon dankbaar zijn dat je de ander mag kennen. Wanneer de ander zich hierdoor gewaardeerd voelt, zal die ook sneller geneigd zijn een zelfde waardering terug te geven.

Ook voor iemand die overleden is, kan je nog steeds dankbaar zijn. Dankbaarheid dat je dat de ander hebt mogen kennen, is een heel andere energie dan boosheid omdat de ander er niet meer is.

een positiever leven

Dankbaarheid legt de focus op het goede in plaats van op datgene wat er niet is. Als je het hier moeilijk mee hebt, dan kan je een dagboek bijhouden waarin je dagelijks 3 dingen noteert waar je die dag dankbaar voor was. Uiteindelijk is er altijd wel iets waarvoor je dankbaar kunt zijn: een lekkere maaltijd, lekker weer, een fijne ontmoeting, mooie muziek, ...

zelfliefde

Naast dankbaarheid voor de ander en dankbaarheid voor wat je hebt, kun je ook dankbaar zijn voor jezelf. Zelfs al heb jij je doel nog niet bereikt, zelfs al heb je geen flauw idee hoe je nu verder moet, zelfs dan kan je dankbaar zijn voor de weg die je reeds hebt afgelegd. Je kunt dankbaar zijn voor het feit dat je vooruit wilt en dat je bereid bent om alle nodige stappen te zetten. Zo is dankbaarheid ook een vorm van zelfliefde.

ethiek

Wie vanuit dankbaarheid functioneert, is meestal ook geneigd om eerlijk en rechtvaardig te handelen. Dankbaarheid versterkt zo het gevoel van verbondenheid met de ander.

veerkracht

Quantum Gratitude laat je ervaren tot wat jij in staat bent. Tijdens een sessie kan je hier ook dankbaarheid voor voelen. Wanneer dit gevoel sterk genoeg is, gaat het over in zelfvertrouwen en innerlijk weten. Dit versterkt je veerkracht en je vermogen om door te gaan in moeilijkere tijden, aangezien je steeds in staat bent om het beeld en gevoel terug op te roepen.

dankjewel vaasje met bloemen

wetenschappelijk onderzoek

Dr. Robert Emmons is een vooraanstaand onderzoeker aan de University of California, Davis. Hij heeft heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van dankbaarheid. Zijn bevindingen tonen aan welke impact dankbaarheid kan hebben voor ons algehele welzijn.

1. een verhoogd geluksgevoel
2. betere emotionele regulatie
3. minder depressieve gevoelens
4. beter slapen
5. sterker immuunsysteem
6. lager stressniveau
7. verbeterde relaties
8. meer empathie
9. hoger algemeen welzijn
10. optimistischer

Toepassingen

gratitude journal / jar

In een dagboek kan je dagelijks noteren waar je die dag dankbaar voor was. Je kan ook met losse briefjes werken die je in een pot stopt. Op moment dat je het moeilijker hebt, kan je dan in je dagboek lezen of een briefje uit de pot nemen.

potlood en dagboek - gratitude journal

meditatie / zelfhypnose

Je kunt dagelijks mediteren over alle dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Of je zou naar een opgenomen meditatie over dankbaarheid kunnen luisteren.

Tijdens Quantum Gratitude sessies leer je zelfhypnose. Zo ben je altijd in staat om opnieuw een gevoel van dankbaarheid op te roepen.

kaars

Conclusie

Dankbaarheid is niet enkel iets waar je heel af en toe eens aan denkt. Dankbaarheid is "a way of life".

Dankbaarheid is de moeder van alle deugden. Daarnaast is er ook wetenschappelijk bewijs dat dankbaarheid ons algemeen welzijn verhoogt.

Wanneer kies jij voor een leven vanuit dankbaarheid?
Ben je benieuwd wat Quantum Gratitude voor jou kan betekenen?